18 Ağustos 2014 Pazartesi

Bir Eldiven Bir de Kek: Bademli Yaz Keki


arkadaşlar hazır mısınız?
"Tatlı tarif istiyoruuum" dediğini duyar gibiyim İki Mutfak! Tabi ki ben kendim uyduruyorum ama bence tatlı tarif zamanı gelmiş bloğun.

robot gibi robot
Mutfak robotunda yapıldığı için hemencik yapılabilen bir kek tarifi vereceğim bugün. Oldukça lezzetli, mis gibi badem kokan, yumuşacık, ağızda eriyen bir kek. O yüzden adını yaz keki koydum. Yanında dondurmayla da nefis oldu. Yaparken aklıma gelmedi ama içine mevsim yazsa vişne, böğürtlen, ahududu gibi ekşi meyve taneleri, mevsim kışsa tarçın, haşhaş, portakal ve limon kabuğu eklenebilir. Hatta eklenmeli! Nefis olur nefis!

mis gibi kek
150 gr kabuğu soyulmuş tuzsuz badem (kavrulmuş olursa daha çok lezzet verir)
Bir su bardağından bir parmak az un
3/4 su bardağı toz şeker
1 paket kabartma tozu
bir tutam tuz
150 gram eritilip soğutulmuş tereyağı
3 yumurta
2 paket vanilya

Tuzsuz bademleri eğer kabukları üstündeyse bir miktar kaynar suda bekletip soğuk sudan geçirin ve kabuklarını soyun. Fırını 160 dereceye ayarlayın.

Bademleri mutfak robotu haznesine alıp, bademler incecik olana dek robotu kısa aralıklarla çalıştırın. Sonrasında un, şeker, tuz ve kabartma tozunu da ekleyin ve robotu tekrar çalıştırın. Bu sayede bir öncekinde tam olarak ufalmayan bademler de iyice çekilmiş olacak. Sonrasında tereyağını ekleyin ve yine kısa aralıklarla, tereyağ kuru malzemelerle karışana dek robotu çalıştırın. Arada gerekirse açıp bir spatula yardımıyla haznenin kenarlarında kalan malzemeyi içer doğru sıyırın. Malzemeler bıçağın etrafında toplanmaya başladığında 3 adet yumurtayı ekleyin 1 dakika kadar daha robotu çalıştırın. Yumurtalar tamamen hamura karışınca vanilyayı ekleyin ve robotu son bir kez daha 10 sn kadar çalıştırın. 20-25 çapında bir kalıbı yağlayın ve harcı kalıba alıp üzerini düzleyin. Isınmış fırına atıp, 45-50 dk. kadar, üzeri güzelce kızarana ve kürdan testini geçene dek pişirin. 

babamın diktiği bu eldiven 15 yıllık :)
Kalıbı fırından aldıktan sonra 1 saat kadar soğumasını bekleyin ve dilediğiniz şekilde servis yapın.
Afiyetler, bon apetitler!!

Hiç yorum yok: